به نظر شما راز موفقیت و رضایت از محیط کار چیست؟ چرا برخی افراد هر روز با انگیزه در محیط کار خود وارد می شوند در حالی که برخی دیگر از همان ابتدای روز احساس بی حوصلگی و کلافگی دارند؟ پاسخ به این سوالات بسیار ساده است: داشتن یک محیط کار مثبت. محیطی که در کنار نیازهای حرفه ای به نیازهای احساسی و انسانی کارمندان توجه وِیژه ای شود. در این مقاله قصد داریم ده ویژگی محیط کار مثبت را بررسی کنیم تا بتوانید با تبدیل کردن محل کارتان به چنین فضایی در کنار همکارانتان لذت ببرید. از این رو پیشنهاد می کنیم تا انتها همراه ما باشید.
ده ویژگی محیط کار مثبت که باید بدانید!
به عقیده برخی افراد، محیط کار مثبت، محیطی است که در آن کارمندان احساس ارزشمندی و حمایت کنند و از طرفی با برقراری ارتباط صادقانه و همراه با پذیرش فضایی ایجاد شود که در آن افراد آزادانه نظرات و ایدههای خود را بیان نموده و از همکاران و مدیران خود پشتیبانی و احترام دریافت کنند. در ادامه ده ویژگی که یک محیط کار مثبت باید داشته باشد را برایتان شرح می دهیم:
1. تعادل بین زندگی شخصی و کار
در محیطهای کاری سالم و مثبت، برقراری تعادل میان کار و زندگی شخصی و همچنین داشتن استراحت، به عنوان اصولی تاثیرگذار بر بهرهوری و سلامت روان مطرح میشوند. از این رو، ایجاد سیاستهایی مانند ساعات کاری منعطف و امکان انجام کار از منزل، به منزله احترام به زندگی شخصی افراد محسوب می شود.
2. حمایت از رشد و توسعه فردی
اهمیت به رشد و توسعه فردی یکی از مهمترین ویژگیهای یک محیط کار مثبت به شمار میآید. آموزشهای مهارتی، ارتقای شغلی و فرصتهای یادگیری جدید از جمله مواردی است که میتوانند به کارکنان این پیام را منتقل کنند که از پیشرفت و موفقیت شخصی آن ها حمایت میشود. زمانی که کارکنان احساس کنند در محیط کار از آن ها حمایت میشود و فرصتهایی برای ارتقاء مهارتهایشان دارند، با انگیزه بیشتری تلاش میکنند تا بهترین عملکرد خود را ارائه دهند و از طرفی به اهداف سازمان نیز وفادارتر خواهند بود.
3. قدردانی و پاداش
بدون شک قدردانی از زحمات و تلاش کارمندان به طرز باور نکردنی موجب افزایش روحیه و انگیزه کارکنان می شود. در محیط های کاری سالم در کنار قدردانی کلامی برای آن که به کارمندان نشان داده شود که تلاش هایشان دیده شده و مورد ارزیابی قرار گرفته پاداش های مالی و غیر مالی مناسبی ارائه می شود.
4. مدیریت مناسب و عادلانه
محیط های کاری مثبت، مدیرانی دارند که علاوه بر گوش دادن به شکایات و مشکلات کارکنان، رفتاری عادلانه و متوازن در برخورد با مسائل دارند. این مدیران بایستی به تیم خود این اطمینان را بدهند که هر فردی در سازمان به عنوان یک عضو ارزشمند شناخته می شود. همین مسئله موجب می شود تا بستری امن و قابل اعتماد برای کارکنان فراهم شود و با انگیزه بالایی برای انجام وظایف به کار خود ادامه دهند.
5. روابط مثبت با همکاران
پنجمین ویژگی از ده ویژگی محیط کار مثبت، داشتن تعامل دوستانه و حمایتگر کارمندان در محیط کار است. شکل گیری چنین فضای دوستانه ای می تواند این انگیزه را به افراد دهد تا با علاقه بیشتری در فعالیت های تیمی و رویدادهای اجتماعی شرکت کنند و روابطی را شکل دهند که فراتراز روابط شغلی هستند.
6. همکاری تیمی و فرهنگ مشارکت
از ارزش های اساسی در یک محیط کاری سالم می توان به همکاری تیمی اشاره نمود. همکاری هایی نظیر مشارکت در تصمیم گیریها، اشتراک گذاری ایده ها و همکاری در پروژه ها می تواند به کارکنان این امکان را بدهد تا علاوه بر دخیل بودن در روند تصمیم گیری، حس ارزشمندی و مشارکت در آن ها تقویت شود. این امر به افزایش کارایی تیم ها و ایجاد حس همبستگی و همکاری بیشتر در کارمندان منجر می شود.
7. ارائه بازخوردهای سازنده
آنچه موجب می شود یک محیط کاری به رشد و بهبود عملکرد کارکنان کمک کند، ارائه بازخوردهای سازنده در آن به شکلی محترمانه و سازنده است. چنین ارائه ای نه تنها باعث شناسایی نقاط قوت کارکنان می شود بلکه شرایطی را فراهم می کند تا بتوانند بر روی ضعف ها و زمینه های قابل بهبود خود کار کنند. این بازخوردها بایستی به گونه ای باشند که به کارکنان فرصت یادگیری و پیشرفت را بدهند، نه انتقادی که موجب کاهش اعتماد به نفس آن ها شود!
8. ایجاد حس تعلق
از کلیدی ترین ویژگی های محیط کار مثبت، ایجاد حس تعلق در کارکنان است. کارکنان در محیط کاری خود باید احساس کنند که عضوی از یک تیم بزرگ و هدفمند هستند. برای تقویت این حس تعلق می توان در کنار مشارکت در فرآیندهای تصمیم گیری سازمانی، رویدادهای تیمی را برگزار نمود. این اقدامات حس وفاداری و همبستگی را در میان اعضای تیم بیشتر می کند و احتمال ترک شغلی را نیز در آنها کاهش می دهد.
9. فرهنگ احترام و برابری
احترام به یکدیگر زیر بنای هر رابطه سالمی است. در محیط کاری نیز باید به همین شکل باشد. به گونه ای که تمامی اعضای سازمان بایستی به یک اندازه مورد احترام قرار گیرند و از برابری در رفتار و اصول اولیه در محیط کار بهره مند شوند. با ایجاد فرهنگ احترام و برابری در محیط کار می توان فضای روانی امن و آرامی ایجاد نمود و از بروز تبعیض ها و ناعدالتی ها جلوگیری کرد. زمانی که کارکنان احساس کنند حقوقشان رعایت می شود با انگیزه بیشتری برای رشد و ارتقای خود و سازمان تلاش می کنند.
10.ارتباطات موثر و باز
ارتباطات در یک محیط کاری تنها به منزله انتقال اطلاعات نیست. ارتباطات به عنوان ابزاری برای تقویت روابط متقابل میان مدیران و کارکنان نیز شناخته می شود. از این رو شفافیت در بیان اهداف و انتظارات در کنار اینکه به حل سریع تر مشکلات و کاهش سوء تفاهم ها کمک می کند بستری را برای کارکنان شکل می دهد که بدون نگرانی و ترس از قضاوت شدن نظرات و ایده های خود را بیان کنند.
نتیجه گیری
کلام آخر اینکه، یک محیط کاری مثبت است که میتواند با افزایش رضایت شغلی و بهره وری کارمندان، تاثیر مستقیمی بر موفقیت سازمان داشته باشد. از این رو برای داشتن یک محیط کاری مثبت باید در وهله اول بر ویژگی هایی مانند حمایت از رشد و توسعه فردی، قدردانی و پاداش، مدیریت مناسب و عادلانه و مواردی از این قبیل تمرکز کنید تا بتوانید با ایجاد محیطی که کارکنان بهترین عملکرد خود را ارائه میدهند، در مسیر پیشرفت سازمان گامی موثر بردارید. در این مقاله سعی کردیم با بررسی ده ویژگی محیط کار مثبت شما را در این امر یاری کنیم.