مقالات آموزشی

مدیریت مالی شخصی چیست؟ چگونه مدیریت مالی شخصی انجام دهیم؟

مدیریت مالی شخصی چیست؟ چگونه مدیریت مالی شخصی انجام دهیم؟

مدیریت مالی شخصی در زندگی بسیار مهم است و اگر نتوانیم یک مدیریت مالی صحیح داشته باشیم خیلی زود پول‌های ما تمام می‌شوند و با چالش‌هایی در زندگی مواجهه خواهیم شد.

در این مطلب می‌خواهیم اطلاعاتی درباره مدیریت مالی شخصی در اختیار شما قرار دهیم برای کسب اطلاعات بیشتر با ما همراه شوید.

مدیریت مالی شخصی چیست؟

مدیریت مالی شخصی یعنی شناخت درست از میزان درآمد‌های خود و برنامه ریزی برای آن که به بهترین شکل ممکن استفاده شود.

مهم‌ترین چیزی که برنامه مالی هر کس را تحت تاثیر قرار می‌دهد محل زندگی و هزینه‌های مخصوص آن محل است هزینه‌های زندگی مقدار پولی است که برای برطرف کرده نیازهای اولی خود به آن نیاز دارید، نیاز‌های اولیه شامل غذا، مسکن، رفت و آمد و هزینه‌های درمانی و… می‌شود با توجه به موقعیت هر خانواده هزینه‌های ضروری دیگری نیز به این لیست اضافه می‌شوند.

حوزه‌های مدیریت اموال شخصی

حوزه‌های مدیریت اموال شخصی شامل ۵ حوزه است که در ادامه آن‌ها را توضیح خواهیم داد:

  • درآمد: درآمد نقطه شروع امور مالی هر شخصی است و شامل کل مبلغی است که دریافت می‌کنید و با استفاده از آن به پرداخت هزینه‌ها، پس انداز، سرمایه گذاری و مراقبت از خود می‌پردازد، حقوق، پاداش و تمام منابع مالی دیگر نیز در دسته درآمدها قرار می‌گیرند.
  • مخارج: خرج کردن پول بخش عمده‌ای اس درآمد را از آن خود می‌کند‌، مخارج شامل اجاره بها، قبض‌ها، مالیات، سفر، تفریح، هزینه خوردنی‌ها و آشامیدنی‌ها و…. می‌شود، مهم‌ترین بخش مدیریت مالی شخصی مدیریت هزینه‌ها است، هر کس مطمئن شود که هزینه هایش از درآمد آن کمتر است در غیر این صورت پول کافی برای زندگی نخواهد داشت.
  • پس انداز: پس انداز پولی است که از تفریق درآمد بر هزینه‌ها بدست می‌آید و پس انداز کردن برای پوشش دادن هزینه‌های بزرگ یا اضطراری باشند، انجام این کار یعنی از تمام درآمدهای خود استفاده نکنید که این امر برای بسیاری از افراد جامعه سخت است اما توصیه می‌شود همواره مقدار ناچیزی از درآمد خود را پس انداز کنید تا در برابر نوسانات هزینه‌ای غافلگیر نشوید و به هدف‌های مالی خود دست پیدا کنید

البته نگه داشتن پول نقد و حفظ نقدینگی بدون دست زدن آن ارزش پول را به مرور کاهش می‌دهد بنابراین لازم است که آن را جایی سرمایه گذاری کنید.

  • سرمایه گذاری: سرمایه گذاری شامل خرید سهام، سکه، ارز دیجیتال و… می‌شود و هدف از این کار افزایش پول اولیه است، البته این احتمال وجود دارد که سرمایه گذاری به جای سود ضرر کند مثلا شخص مقدار زیادی سکه می‌خرد و فردای همان روز قیمت سکه افت می‌کند و بخش عمده‌ای از سرمایه خود را از دست می‌دهد مطالعات خود تکمیل کنید تا به سود قابل توجهی برسید.
  • حفاظت: حفاظت به روش‌هایی گفته می‌شود که افراد برای مواجهه با حوادث غیر مترقبه مانند بیماری یا تصادف از خود محافظت می‌کنند به طور مثل هزینه بیمه سلامت و آتش سوزی.

چگونه مدیریت مالی شخصی انجام دهیم؟

برنامه ریزی شخصی مالی که شامل بودجه بندی، پیگیری هزینه‌ها و پس انداز می‌شود و به افراد کمک می‌کند بدهی هایشان را تسویه کنند و به هدف‌های مالی خود برسند در ادامه چند روش موثر برای مدیریت صحیح مالی ارائه خواهیم داد:

  • از درآمد خود مطلع باشید.

برخی افراد مخصوصا کسانی که در کسب و کارهای آفلاین و سنتی دارند درآمد ماهانه خود را محاسبه نمی کنند در این حالت مدیریت مالی معنایی ندارد، بنابراین باید همیشه درآمد و حقوق خود را پس از کسر مبلغ مالیات و هزینه‌های ثابت بدانید.

  • مهم‌ترین هدف مالی خود را تعیین کنید.

شناسایی برنامه استراتژیک مالی امری مهم است‌، انجام این مرحله به شما درک بهتری برای مصرف پول خود می‌دهد، هدف اصلی شما ممکن است پرداخت بدهی‌ها و افزایش پیش پرداخت‌های خانه بدانید یا هدف اصلی شما جمع آوری سرمایه و شروع کار جدید در ایام بازنشستگی بگذارید.

  • بودجه بندی کنید.

تمام افراد موفق مدیریت مالی خود باید به بودجه بندی درآمد توجه کنید آن‌ها این کار را صورت مداوم باید انجام شود این بودجه بندی شما توانایی مالی لازم برای پرداخت هزینه‌های ماهیانه شما را نشان می‌دهد.

هنگامی که به بودجه بندی خود متعهد باشید پولی به اندازه رفع نیازهای خود خواهیدوداشت و درگیر وسوسه خرج کردن‌های اضافه نمی شوید.

  • مخارج را پیگیری کنید.

پیگیری خرج‌ها ارتباط عمیقی با بودجه بندی شما دارد اگر رد هزینه‌های خود را پیدا کنید دیگر نمی توانید به بودجه بندی خود پایبند باشید، بسیاری از افراد از هزینه‌های مورد نیاز خود در هر ماه آگاه نیستند، این پیگیری‌ها به طرز قابل توجهی چشم شما را باز کند و در می‌یابید که کدام قسمت از مخارج را باید کنترل کنید.

  • آگاهانه سرمایه گذاری کنید.

افراد موفق در زمینه مالی صرفا نباید به هزینه‌ها و پس انداز‌ها بپردازند بلکه باید برای سرمایه گذاری نیز تصمیم بگیرند، سرمایه گذاری یعنی پول خود را افزایش دهید این کار نوعی پس انداز است البته به جای اینکه پول شما راکد بماند در بخش‌های پر سود هزینه می‌کنید و پس از مدتی به سود مناسبی می‌رسید.

  • معقولانه خرید کنید.

در حین خرید به دنبال محصولی با کیفیت اما با قیمت معقول‌تر باشید، این در حالی است همیشه چنین محصولاتی در دسترس نیستند اما خوشبختانه امروزه فروشگاه‌های اینترنتی زیادی وجود دارد که بهترین برندها را از هر محصول ارائه می‌کنند افرادی که از این طریق خریدهایشان را انجام می‌دهند همواره می‌توانند محصولات تخفیف دار بخرند.

  • مصرف غذاهای بیرون را کاهش دهید.

امروزه نرخ خرید غذاهای نیمه آماده و فست فود در خانواده‌ها بسیار بالا است در حالی که تهیه غذا با مواد اولیه ارزان‌تر است توصیه می‌کنیم برای کاهش هزینه مصرف غذاهای بیرون را کاهش دهید.

چگونه افزایش درآمد داشته باشیم؟

اگر کارمند سازمانی باشید حقوق هر سال شما مشخص می‌شود و این مبلغ به غیر از مبالغی نظیر عیدی و…. تا پایان سال ثابت می‌ماند، در حالی که رشد تورم بیش از رشد حقوق شما است و همین امر سبب می‌شود شما از اهداف مالی خود دور کند.

بنابراین شما باید از روش‌های مختلفی درآمد کسب کنید، و ورودی‌های درآمدی خود را افزایش دهید این کار علاوه بر افزایش درآمد ریسک کار شما را نیز کاهش می‌دهد به طور مثال ممکن است شرکت شما تعدیل نیرو کند و شما یکی از آن‌ها باشید بنابراین درآمد ماهانه شما قطع خواهد شد و اگر شما شغل‌های دیگری نداشته باشید در مدیریت مالی شخصی خود به مشکل بر میخورید.

البته لازم نیست همزمان چند کار را انجام دهید باید زمانی را برای استراحت و تفریح خود در نظر بگیرید، راه اندازی شغل دوم بخشی از درآمد خود را در جایی معتبر سرمایه گذاری کنید تا درآمدهای غیر مستقیم داشته باشید

نحوه تنظیم هدف‌های مالی

بدون داشتن هدف مالی نمی توانید برنامه مالی خود را تعیین کنید، برنامه ریزی مالی کاری کاملا مشخص است و برای هر کس منحصر به فرد است زیرا اولویت و خواسته‌های افراد متفاوت است و برنامه خودشان زا مطابق با این نیازه‌ها تعیین می‌کنند.

بنابراین شما باید برنامه‌ای تنظیم کنید که با پیگیری آن به هدف‌های مالی خود برسید و پول هایتان در راستای همان هدف خرج کنید هدف‌های مالی شما می‌تواند موارد زیر را شامل شود:

  • تعیین مبلغی برای روز مبادا: هزینه‌هایی نظیر انواع بیمه، پس انداز، تعمیر یا تعویض وسایل اسقاط شده و….
  • پرداخت بدهی: انواع وام‌ها و بدهی‌ها بخش زیادی از درآمد شما را از آن خود می‌کنند، هدف مالی شما می‌تواند تسویه تمامی این بدهی‌ها باشد.
  • آمادگی برای بازنشستگی: حقوق و درآمد دوران بازنشستگی به میزان زیادی کاهش می‌یابد، بنابراین با ذخیره پول یا سرمایه گذاری برای چنین روزی یکی از هدف‌های متدوال مالی در میان افراد است.
  • هزینه تحصیلات: وام‌های دانشجویی یکی دیگر از انواع بدهی هستند که پرداخت آن در دسته اهداف مالی قشر دانشجو قرار می‌گیرد.
  • خرید خانه: خرید خانه یکی از اولویت‌های مالی بسیار مهم است که در صورت وجود وام مناسب می‌توانید آن را برای این کار اختصاص دهید و اقساط ان را نیز بپردازید.

مزایای مدیریت مالی شخصی

داشتن مهارت مدیریت مالی شخصی در زندگی انسان تاثیر زیادی می‌گذارد، در ادامه می‌خواهیم مزایای مدیریت مالی شخصی را بیان کنیم.

  • درآمد: تجزیه و تحلیل درآمدها و برنامه ریزی برای پرداخت مبالغ ضروری مانند مالیات و هزینه‌های معیشتی.
  • جریان نقدی: مدیریت هزینه‌ها و برنامه ریزی برای بیشتر مبالغ درآمدی.
  • سرمایه گذاری: برنامه ریزی برای سرمایه گذاری و رشد مبالغ باقی مانده از درآمد
  • دارایی ها: به دست آوردن دارایی‌ها با ارزش کم ریسک و با مسئولیت محدود.
  • درک مالی: استفاده از قدرت و مهارت تصمیم‌گیری برای یافتن بهترین برنامه مالی و رسیدن به بیشترین سود.
  • امنیت خانواده: درک نیازهای خانواده و انجام فعالیت‌های مالی مانند بیمه کردن اعضا و پرداخت حق بیمه ماهیانه.
  • بالابردن استاندارد زندگی: داشتن رفاه و آسایش کامل با کمک برنامه ریزی مالی درست.
  • ذخیره مالی: داشتن مبلغی برای اتفاقات غیره منتظره که این مبلغ می‌تواند در دسترس باشد یا در منبعی معتبر با نقدینگی بالا ذخیره شده باشد.

کلام آخر

به پایان این مطلب رسیدیم امید است اطلاعاتی که در خصوص مدیریت مالی شخصی در اختیار شما قرار دادیم مفید باشد چنانچه در این خصوص نیاز به کسب اطلاعات بیشتری دارید می‌توانید با استفاده از شماره‌های موجود در سایت با کارشناسان ما ارتباط برقرار کنید و از آن‌ها راهنمایی دریافت کنید.