مقالات آموزشی

منتور کیست و با وظایف آن آشنا شویم

منتور کیست و با وظایف آن آشنا شویم

منتور را که می‌شنویم شاید در ذهن ما کلماتی همچون راهنما، مشاور و…تداعی شود اما تمام این کلمات قادر به بیان معادل این کلمه نیستند و نتوانند ماهیت این کلمه را به خوبی انتقال دهند و اصطلاح منتور به تازگی وارد ادبیات ما شده است و امروزه کارآفرینان از این مفهوم استفاده می‌کنند.

در مسیر شغلی و موفقیت شغلی منتورینگ بسیار اهمیت دارد در واقع منتورینگ را باید یک رابطه دو نفره مجسم کنیم که یکی از طرفین دارای تجربه، توانمندی و مهارت‌هایی است که تدریج و در طی زمان به طرف دوم منتقل می‌کند در واقع فرد کم تجربه می‌تواند مشکلات شخصی ک شغلی خود را به کمک منتور حل کند.

به بیان دیگر منتورینگ رابطه‌ای است که در آن منتور فرد راه جو را زیر بال و پر خود می‌گیرد و به او کمک می‌کند تا مسیر شغلی خود را سریع‌تر و ساده‌تر و با خطای کمتری طی کند.

در این مطلب می‌خواهیم اطلاعاتی درباره منتور در اختیار شما قرار دهیم برای کسب اطلاعات بیشتر با ما همراه شوید.

منتور کیست؟

منتور فردی است که تخصص و دانش بالایی در زمینه‌های خاص و پیشرفت‌های شغلی دارد در اصل یک منتور کار مشاوره و پشتیبانی و پاسخ به سوالات فرد منتی را انجام می‌دهد رابطه میان منتور و منتی به این صورت است که منتور اطلاعات شخصی خود را به منتی ارائه می‌دهد و منتی به کمک آن اطلاعات مسیر شغلی خود را طی می‌کند.

به طور کلی منتور به عنوان فردی که در جهت حمایت و پاسخ گویی به سوالات جدید خدمت می‌کند و به کارمندان کم تجربه کمک می‌کند تا نقش خود را به بهترین شکل ممکن ایفا کنند.

منتورینگ چیست؟

منتورینگ یک رابطه حرف ای است که در این رابطه شخص حرفه‌ای یعنی منتور تلاش می‌کند تا افرادی که در این عرصه کم تجربه هستند و تخصصی کم دارند را با دانش خود به زمینه تخصصی‌ها بیفزاید و باعث بهبود شرایط کسب و کار آن‌ها شوند.

منتور وظیفه مدیریت کسب و کار را برعهده دازد و تلاش می‌کند تا مهارت‌هایی را در مسیر شغلی به کارمندان خودش بیاموزد این مهارت‌ها می‌تواند به فرد کمک کند تا راحت‌تر مسیر پیشرفت کسب و کار خود را طی کند.

انواع منتورینگ

منتورینگ انواع و اقسام مختلفی دارد که در این بخش می‌خواهیم مهم‌ترین انواع منتورینگ را برای شما بیان کنیم؛

  • منتورینگ در یک حوزه‌ی خاص: منتورینگ در حوزه خاص یعنی کانون توجه فعالیت‌ها مختص آن حوزه باشد، در واقع فردی که در صنعتی که منتی قصد ورود آن را دارد سال‌ها در حال فعالیت است و دید عمیقی نسبت به ترندهای این حوزه خاص دارد به طور مثال منتوری که در حوزه اپلیکیشن‌های موبایل فعالیت می‌کند و به خوبی از عملکرد اندروید و آی اواس آگاه است و در خصوص توسعه گیم و فناوری‌های توسعه آپ نیز دید عمیقی دازد براساس نیاز می‌تواند شما را راهنمایی کند.
  • منتورینگ درون سازمانی: شرکت‌ها هر چه بزرگتر باشند ارتباط لایه‌های مدیریتی با پرسنل کم‌تر است تا جایی که برخی از شرکت‌ها و سازمان‌ها فقط افراد قدیمی سازمان از فرهنگ سازمان و ارزش‌های مدنظر مدیران ارشد با خبر هستند، بدین صورت که برای تک تک پرسنل‌ها وقت می‌گذارد و بسته فیدبکی آماده می‌کتب تا آن‌ها را راهنمایی کند تا در جهت ارزش‌های سازمان گام بردارند.
  • منتورینگ در یک صنعت خاص: منتورینگ در یک صنعت خاص یعنی فرد تمرکزش بر روی کل صنعت است و ترندهای کلان یک صنعت را به خوبی می‌شناسد به طور مثال در خصوص اینکه برای توسعه آپ موبایل از چه فناوری‌هایی می‌توان استفاده کرد نمی تواند کمک کند اما با توجه به مطالعات و تجربیاتی که دارد می‌تواند یو دید کلی در صنعت توسعه نرم افزار ارائه دهد.
  • منتورینگ نظارتی: این نوع منتورینگ مختص کسانی است که نقش نظارتی دارد و در یک بازه زمانی خاصی به منتی سر می‌زنند تا اطمینان حاص کنند که در مسیر درستی حرکت می‌کند، به طور مثال شرکتی که تعدادی از کارمندان در حوزه دیجیتال مارکتینگ فعالیت می‌کنند و برای آنکه بهترین نتیجه ممکن را به دست آورند با ید از یک منتور نظارتی کمک بگیرند او در جلساتی کلیات کار را به کارکنان منتقل می‌کند و به صورت فصلی بر عملکرد آن‌ها نظارت خواهد داشت.
  • منتورینگ موقعیت- محور: این نوع منتورینگ وظیفه دارد تا در بازه‌های زمانی کوتاه اما در عین حال اثر بخس برای دستیابی به هدفی خاص تجربیات خود را به دیگران منتقل کند، به طور مثال در استارتاپ مان نیاز داریم تا افراد در خصوص امنیت سایبری اطلاعات خود را به روز رسانی کنند تا در چنین شرایطی از منتورینگ موقعیت محور استفاده نماییم.

 

وظیفه اصلی منتورینگ چیست؟

مهم‌ترین وظیفه منتورینگ هدایت کردن منتی در مسیر است اما در عین حال وظایف دیگری نیز دارد که شامل موارد زیر می‌شود:

  • هدایت کردن منتی در مسیر درست: مهم‌ترین و اصلی‌ترین وظیفه منتور هدایت گری است یعنی هنگامی که فرد به او مراجعه می‌کند او را کاملا واقع گرایانه از مسیر آگاه سازد و رنج و مشقت و چالش‌هایی که ممکن است با آن مواجهه شود را به صورت مفید برای او توضیح دهد.
  • همواره در دسترس باشند: یک منتور باید همیشه در دسترس باشند گاهی اوقات افراد به دنبال یک منتور در زندگی شخصی یا بیزینسی می‌گردند بر سر دو راهی‌های قرار می‌گیرند که نیاز به مشاوره پیدا می‌کنند، در چنین مواقعی دسترسی به منتور لازم است.
  • دید همه جانبه داشته باشد: دید همه جانبه یعنی منتور تفکر الگوریتمیک داشته باشد بدین شکل ته به مسائل از زوایای مختلفی نگاه کند و جوانب مختلف یک تصمیم را بسنجد و هرگز نگاه کوتاه مدت نداشته باشد در این صورت می‌توان به او اعتماد کرد و به توصیه‌های او گوش کنید.
  • اشتباهات را گوشزد کند: یک منتور خوب هرگز با منتی خود نباید رودربایستی داشته باشد و باید مدام اشتباهات او را گوشزد کند، این ویژگی منتور ظاهرا کمی خشک و خشن است و حتی گاهی منتی باید تمام جزئیات اشتباهات او را بیان کند.
  • به تصویر کشاندن مسیر و مقصد نهایی: اگر در مسیری گام برداریم که اساسا ندانیم مقصد کجاست؟ در طول مسیر ممکن است راه را اشتباه برویم و خسارت‌های زیادی را به بار بیاوریم و به مرور زمان انگیزه خود را از دست بدهیم، بنابراین لازم که منتور مسیر و مقصد نهایی را برای شما مشخص کند و کمک کند تا چالش‌های مسیر را با موفقیت پشت سر بگذرانید.
  • توانایی ترسیم رودمپ: به تصویر کشاند مسیر و مقصد نهایی بدون منتی یعنی یک رودمپ اصولی امکان پذیر نیست، در واقع منتور وظیفه دارد تا با توجه به تجربیات گذشته شرایط فعلی بازار و مر نظر قرار دادن تغییرات کنونی کم مارکت نسبت به گذشته و پتانسیل‌های پیشرفت وی اقدام به ترسیم یک نقشه راه کوتاه اما در عین حال نتیجه گرا کند.

مزایای منتورینگ را بشناسیم.

برخی از مهم‌ترین مزایای منتورینگ شامل موارد زیر می‌شود:

  • موقعیت شغلی: سازمان‌ها و شرکت‌هایی که با کمک نیروهای با سابقه خود برای تازه واردها برنامه‌های منتورینگ رسمی در نظر می‌گیرند می‌توانید اطمینان داشته باشید که افراد جدید در کوتاه‌ترین زمان ممکن با ارزش‌های سازمان آشنا شده و در همان راستا گام بر میدارند.

اگر به شکل غیر رسمی به مقوله منتورینگ نگاه کنیم، یک فریلنسر برای ارتقا دانش هول در زمینه خاصی شخصا اقدام به کمک گرفتن از منتور می‌کند می‌توانیم این تضمین را داشته باشیم که علیرغم عدم حضور در فضای کسب و کای رسمی از روال انجام کارها در یک شرکت مطلع است.

  • یادگیری بیشتر: در حوزه منتورینگ لازمه یادگیری مختص به یک وجه نمی باشد و باید مسائلی فراتر از منتورینگ را نیز یاد گرفت، منتور دائما در حال مواجهه با چالش‌های جدید، موقعیت‌های متفاوت است بنابراین لازم است که دائما درباره منتور و مسائل پیرامونی آن آموزش ببینید.
  • دسترسی به شبکه دوستان منتور: دنیای کسب و کار فضای منتورینگ و ارتباطات است و ارتباطات هر چه مستحکم‌تر باشد در ادامه راه تضمین کننده موفقیت ما خواهد بود به طور کلی فضای منتورینگ سبب می‌شود به شبکه دوستانی که در این حوزه تخصص دارند دسترسی پیدا کنید و اطلاعات جدیدی را از آن‌ها بیاموزید.
  • دستیابی به فرصت‌های طلایی بیشتر: یکی دیگر از مزایای مهم منتورینگ این است که فرصت‌های کاری بیشماری را برای شما فراهم می‌کند.

چرا هزینه منتورینگ معمولا بالا است؟

یکی از سوالات مهمی که ممکن است در ذهن شما ایفا شود این است که چرا هزینه منتورینگ بالا است؟ معمولا منتورها در طول سال‌ها یا کسب تجربه‌های مختلفی به دست آورده اند یک منتور خوی چیزی را به منتی منتقل می‌کنر که هرگز در دانشگاه‌ها و آکادمی‌ها آموزش داده نمی شود و منتی به کمک این اطلاعات می‌تواند آزمون و خطاهای که ممکن است در طول سال‌ها انجام بدهد را نخواهد داشت.

به طور کلی کمک از یک منتور علاوه بر صرفه جویی در زمان کمک می‌کند تا شما در طول مسیر شغلی خود زیان مادی کمتری داشته باشید.

کلام آخر

به پایان این مطلب رسیدیم امید است اطلاعاتی که در خصوص منتور و مزایای آن در اختیار شما قرار دادیم مفید باشد، چنانچه در این خصوص نیاز به کسب اطلاعات بیشتری دارید می‌توانید با استفاده از شماره‌های موجود در سایت با کارشناسان ما تماس بگیرید و از آن‌ها مشاوره دریافت کنید.