مقالات آموزشی

چطور پس از اتمام کار، به کار و مسائل کاری فکر نکنیم؟

چطور پس از اتمام کار، به کار و مسائل کاری فکر نکنیم؟

رعایت برقراری تعادل بین کار و زندگی، برای برخی از افراد جز سخت‌ترین کارها محسوب می‌شود. چنین افرادی هیچ‌گاه نمی‌توانند از بودن در کنار خانواده یا دوستانشان لذت ببرند یا هیچ‌گاه برای خود زمان استراحت مشخصی ندارند؛ چرا که مدام ذهنشان درگیر کار و مشکلات آن است.

حتما می‌دانید که اضطراب شدید موجب کاهش تمرکز و در نهایت کاهش بهره‌وری در کار می‌شود. اما به نظر شما راه‌حل این مشکل چیست؟ چطور پس از اتمام کار به مسائل و مشکلات کاری فکر نکنیم؟ درست است که معمولا افراد برای رسیدن به موفقیت باید زمان زیادی را صرف اهداف خود نمایند؛ اما صرف زمان باید همراه با یک برنامه‌ریزی اصولی و استاندارد باشد.

در ادامه این مقاله قصد داریم راه‌حل‌هایی طلایی برای رفع این مشکل ارائه دهیم. چنانچه شما هم دائما به مسائل کاری فکر می‌کنید و از این مشکل رنج می‌بردید، حتما تا پایان این مقاله با ما همراه باشید.

1.     برنامه‌ریزی را فراموش نکنید!

اولین راهکار برای برقراری تعادل بین کار و زندگی شخصی، داشتن یک برنامه درست و اصولی است. برنامه‌ریزی کمک می‌کند هر فردی نقشه راه روزانه خود را در دست داشته باشد و با توجه به آن نقشه و همزمان مدیریت زمان اصولی، به سمت اهداف گام بردارد.

حتما می‌دانید که با یک برنامه‌ریزی اصولی می‌توانید تمامی اهداف خود را تیک بزنید.

ممکن است برایتان سوال پیش بیاید که در این برنامه‌ریزی باید به چه نکاتی توجه کنیم؟ در پاسخی کوتاه به این سوال باید بگوییم؛ اولویت‌ها.

اولویت‌های خود را از روز قبل تعیین و با توجه‌به آن‌ها عمل کنید. با رعایت اولویت‌ها هم می‌توانید زمان کافی برای استراحت و تفریح و هم زمان کافی برای کار و مسائل آن داشته باشید.

2.     مقید به قانون خاتمه کار باشید.

راه دوم برای رهایی از فکر کردن به کار و مسائل آن، مقید بودن به قانون خاتمه کار است. شرایط قانون خاتمه کار به این صورت است که افراد تنها در زمان مشخص به هر کار فرصت دارند به آن و مشکلاتش فکر کنند و بعد از به پایان رسیدن آن زمان باید به سراغ اولویت بعدی خود بروند.

ممکن است اوایل رعایت این قانون برای شما سخت باشد؛ اما به مرور با تکرار و تمرین متعدد می‌توان به نتیجه دلخواه رسید.

در نظر داشته باشید که هیچ‌گاه فکر کردن زیادی به کار موجب پیشرفت شما نمی‌شود و تنها مدیریت زمان است که نتیجه دلخواه را برای شما ایجاد می‌کند.

3.     مسائل کاری را پشت در خانه بگذارید.

سعی کنید زمانی که از محل کار به خانه برمی‌گردید، از تمامی مواردی که شما را درگیر کار و مسائل آن می‌کند فاصله بگیرید. به طور مثال به هیچ عنوان در زمانی که به خانواده اختصاص داده‌اید، ایمیل‌های کاری خود را چک نکنید و یا حساب‌ و کتاب‌های مالی را انجام ندهید.  به عبارتی دیگر زمان‌هایی که دور از محل کار هستید، ابزار آن را هم دور کنید.

حتما می‌دانید که زمان گذاشتن با خانواده و محبت به آنان، علاوه بر آنکه موجب بهبود روابط می‌شود، سبب تمدد اعصاب  و کاهش فشارهای روانی نیز می‌شود.

پایمال کردن نیازهای روحی، شما را همیشه از هدف برقراری تعادل بین کار و زندگی شخصی، دور و دورتر می‌کند و از طرفی دیگر امید به زندگی را از بین می‌برد.

4.     نه گفتن را یاد بگیرید.

در بسیاری از مواقع ممکن است رئیس یا سایر همکاران، از شما درخواست کنند که بعد از تایم کاری نیز به مسائل کاری بپردازید و یا امور عقب افتاده را بررسی کنید . در چنین موقعیتی ابتدا شرایط خود را در نظر بگیرید و در صورتی که قبول این درخواست سبب دور شدن از اولویت‌های مهم‌تر شما نمی‌شود و یا در حد و حدود توان شماست، پذیرش آن مانعی ندارد.

اما چنانچه پذیرش این موضوع سبب می‌شود شما دائما از زمان استراحت و خانواده خود بگذرید، بهتر است بدون معطلی درخواست را رد کنید. درست است که در کار افراد باید انعطاف‌پذیری لازم را داشته باشند و در مواقعی برای پیشرفت باید از سایر زمان‌های خود بگذرند اما این موضوع نباید همیشگی باشد.

با این تفاسیر حتما بر روی مهارت نه گفتن خود کار کنید و در چنین موقعیتی با رد درخواست محترمانه، تعادلی اصولی بین کار و زندگی شخصی خود ایجاد نمایید.

5.     از همکاران با تجربه خود مشورت بگیرید!

اگر به تازگی در کار و حرفه خود درگیر مشکلی اساسی شده‌اید و ذهنتان دائما درگیر آن است، از مشورت کردن غافل نشوید! در بسیاری از مواقع افراد با مشورت کردن با همکاران حاذق و باتجربه خود، می‌توانند به سرعت راه‌حل مشکل خود را بیابند.

این موضوع را در نظر داشته باشید که افراد باتجربه، سابقه بیشتری در کار دارند و مشکلات ریز و درشت زیادی را از سر گذراندند.

6.     به علاقه‌مندی‌های خود بپردازید.

بعد از یک روز کاری شلوغ، قطعا انجام کارهایی که مورد علاقه شماست، شما را از نشخوار فکری در مورد کار نجات می‌دهد. انجام فعالیت‌هایی مانند دیدن دوستان و اقوام، رفتن به سینما و مراکز تفریحی، غذا خوردن در رستوران، قدم زدن در پارک و… هم ذهن شما را از کار دور می‌کند و هم انرژی از دست رفته شما را بازیابی می‌کند.

برخی از افراد، تنها برای آخر هفته‌های خود، تفریح و سرگرمی در نظر می‌‌گیرند که این موضوع سبب می‌شود در طول هفته احساس افسردگی و خستگی به سراغشان برود. در نظر داشته باشید که برای تفریح نیازی نیست حتما کارهای بزرگی انجام دهید؛ گاهی قدم زدن در خیابان هم می‌تواند انرژی شما را تامین کند.

7.     به جلسه مشاوره بروید.

اگر دائما دچار نشخوار فکری یا به اصطلاح Overthink می‌شوید، پیشنهاد می‌شود حتما با یک تراپیست حاذق صحبت کنید. تراپیست‌ها با یافتن مشکل اصلی و ارائه تمرین‌های مختلف می‌توانند به بهبود شما کمک ویژه‌ای کنند.

در بسیاری از مواقع افراد تنهایی نمی‌توانند با این مشکل روبه‌رو شوند و با آن مقابله کنند که در چنین شرایطی مراجعه به یک متخصص سلامت روان بهترین گزینه است.

8.     حواس خود را پرت کنید!

پرت کردن حواس یکی از ساده‌ترین راه‌حل‌هایی است که می‌توانید از آن برای حل این مشکل استفاده کنید. ساده است! زمانی که بعد از کار، فکر و خیال به سراغتان آمد، سریع خود را مشغول به کار دیگری کنید و یا به موضوع دیگری فکر کنید.

9.     ورزش را جدی بگیرید.

ورزش کردن برای افرادی که مدام ذهنشان درگیر کار است، آب روی آتش است؛ چرا که معمولا افراد با ورزش کردن دچار نشخوارفکری نمی‌شوند. به احتمال زیاد بعد از خواندن این تیتر بهانه کمبود زمان آوردید، ولی باید بدانید که 15 تا 20 دقیقه زمان چیزی نیست که بخواهید از آن شانه خالی کنید.

ورزش کردن علاوه بر تجدید قوای بدن، به تجدید قوای ذهن هم کمک می‌کند.

10. به خودتان برسید.

هیچ‌گاه خود را فراموش نکنید و همیشه سعی کنید بهترین ورژن خود باشید. در مواقعی که فکر و مسائل کاری از ذهنتان بیرون نمی‌رود، به سراغ لباس‌هایتان بروید و بهترین را انتخاب کنید.

در نهایت با انجام کارهایی مانند روتین پوستی و شانه کردن موهایتان سعی کنید خود را از آن باتلاق ذهنی نجات دهید.

11. موقع خواب از فضای مجازی دور بمانید.

چنانچه عادت دارید قبل از خواب حتما فضای مجازی را چک کنید، بهتر است هر چه زودتر این عادت را کنار بگذارید. با انجام اینکار ممکن است درگیر پیام‌های کاری و مشکلات آن شوید و در نهایت خود را از داشتن یک خواب آرام و بی‌دغدغه محروم کنید.

به جای چک کردن فضای مجازی، بهتر است به ذهن خود آهنگی ملایم هدیه دهید و یا پادکست گوش کنید.

12. برای کار در خانه محیطی مشخص تعیین کنید.

چنانچه دورکار هستید و در خانه کار می‌کنید، حتما برای کار محیطی مشخص تعیین کنید. چنانچه این جدایی فیزیکی ایجاد نشود، ذهنتان نیز نمی‌تواند بین زندگی شخصی و کاری تعادل ایجاد کند.

این جداسازی کمک می‌کند در محیط کار ذهنتان مترکزتر عمل کنید و در زندگی شخصی نیز کمتر به مسائل کاری و مشکلات آن فکر کنید.

کلام پایانی

به احتمال زیاد برای شما هم پیش آمده بعد از کار، هنوز درگیر مسائل کاری و مشکلات پیش آمده آن باشید. آیا می‌دانستید ادامه این روند می‌تواند به مرور موجب آسیب‌دیدگی روحی شما شود؟ بهترین کار برای پیشرفت در زندگی و داشتن سلامت روحی و روانی، برقراری تعادل بین کار و زندگی شخصیست.

راه‌های زیادی برای برقراری این تعادل وجود دارد، از جمله جداسازی محل کار و زندگی، داشتن برنامه‌ریزی اصولی، داشتن سرگرمی و تفریح مناسب و…

در این مقاله سعی داشتیم اصلی‌ترین و بهترین راه‌حل‌های این مشکل را بیان کنیم. امیدواریم نکات این مقاله برای شما عزیزان نیز مفید واقع شده باشد.