معمولا زمانی که صحبت از “رضایت شغلی” به میان میآید، بیشتر افراد به جای حس رضایت و خشنودی، حس نارضایتی و دغدغههای خود را با دیگران به اشتراک میگذارند. به صورت کلی تمامی افراد در مسیر شغلی خود با چالشهای زیادی روبهرو هستند و پیدا کردن محیط شغلی فارغ از امور مشکلساز کمی دشوار است. در مواقعی میتوان مشکلات سطحی را نادیده گرفت؛ اما سوالی که پیش میآید این است که در کدام شرایط نباید از مشکلات و دردسرهای شغلی چشمپوشی کرد؟ و یا چه زمان باید شغل جدیدی را پذیرفت؟
در شرایطی که افراد در دوراهی انتخاب بین ماندن در شغل کنونی یا انتخاب و شروع شغل جدید هستند، دچار استرس و اضطراب شدیدی میشوند. با بررسی همه جوانب و فکر کردن هوشمندانه میتوان مقداری از این استرس و اضطراب را کاهش داد و در نهایت تصمیمی درست گرفت. در ادامه این مقاله به نشانههایی که برای شما مشخص میکند، زمان پذیرفتن شغل جدید فرا رسیده است! اشاره خواهیم کرد.
1. هیچ رشد و پیشرفتی برای شما وجود نداشته باشد!
اگر مدام به دنبال پیشرفت و رشد هستید، قطعا ماندن در شغلی عاری از این ویژگیها، برای شما بسیار سخت خواهد بود. افزایش مهارت، بهبود یادگیری، ترقی جایگاه و مقام از حداقل انتظاراتی است که هر فردی باید از شغل خود داشته باشد. در صورت عدم وجود هر یک از این موارد پیشنهاد میشود، به دنبال شغل جدیدی باشید!
در چنین موقعیتهایی با پذیرش شغل جدید، میتوانید مهارتهای خود را ارتقا دهید و در نهایت به مقامهای بالاتری برسید.
2. مراقب سلامت خود باشید.
قطعا یکی از مهمترین و اصلیترین جنبههای زندگی افراد، سلامت جسمی و روانی آنها است. سلامت جسمی و روانی تاثیر مستقیم بر روی کیفیت زندگی افراد میگذارد.
حتما میدانید که امروزه بسیاری از مشاغل همراه با استرس و اضطراب زیادی هستند. این استرس و اضطراب مستمر، به مرور زمان تاثیر بسیار چشمگیری در کاهش ایمنی بدن میگذارد و در نهایت منجر به افزایش خطر ابتلا به بیماریهای مختلف، از جمله افسردگی، فشار خون بالا، دیابت و حتی برخی از انواع سرطان میشود.
چنانچه فکر میکنید ادامه دادن شغل کنونی، سلامتی شما را تهدید میکند، بهتر است تغییراتی در زندگی خود ایجاد کنید!
3. عدم برقراری تعادل بین کار و زندگی
چه زمان باید شغل جدیدی را پذیرفت؟ زمانی که با وجود تلاشهای مکرر شما، امکان برقراری تعادل بین کار و زندگی وجود نداشت، بهتر است به فکر تغییرات اساسی در شغل خود باشید.
البته در نظر داشته باشید که این مشکل راهکارهای زیادی دارد و *ترک شغل* تنها راهحل آن نیست. تعیین مرزهای شغلی، برنامه ریزی و مدیریت زمان، تقسیم وظایف و استفاده مفید از زمانهای استراحت و مرخصیها نمونههایی از راهکارهای این مشکل است.
در بسیاری از مواقع افراد برای پیشروی کارهای عقب افتاده خود یا بررسیهای بیشتر، حتی در زمانهای استراحت خود مشغول کار هستند که این موضوع به معنای واقعی کلمه فاجعه است! چرا که آسیبهای روانی و جسمی را به دنبال دارد.
4. مسائل اقتصادی را در نظر بگیرید!
قطعا مسائل اقتصادی، مسائلی مهم و غیرقابل انکار میباشند. اگر در دوراهی انتخاب بین شغل کنونی و شغل جدید ماندهاید، بهتر است قبل از هر تصمیمگیری، شغلها را از نظر اقتصادی به طور کامل بررسی کنید. به طور مثال از خود بپرسید:
- در کدام شغل تناسب بین زحمت و کار منطقیتر است؟
- کدام شغل امکانات و مزایای بیشتری ارائه میدهد؟
- آیا شغل جدید امنیت شغلی بیشتری دارد؟
- درآمد کدام شغل بیشتر است و کدام یک میتواند نیازهای مالی شما را بهتر برآورده کند؟
- هزینههای اضافی مانند هزینههای رفت و آمد، پوشش و دیگر موارد در کدام شغل کمتر میباشد؟
در نهایت با در نظر گرفتن پاسخ این سوالات، اقدام به تصمیمگیری کنید.
1. عدم تناسب با فرهنگ سازمانی
قبل از بررسی نشانههای عدم تناسب با فرهنگ سازمانی، خالی از لطف نیست کمی به ماهیت لغات “فرهنگ سازمانی” بپردازیم. فرهنگ سازمانی به صورت کلی به مجموعهای از باورها، نگرشها، اعتقادات، رفتارها و ارزشهایی گفته میشود که در یک سازمان پذیرفته شده و مورد احترام قرار دارد.
ممکن است فرهنگ سازمانی محیط کاری که در آن مشغول به کار هستید، با فرهنگ و ارزشهای شما همخوانی نداشته باشد. در چنین شرایطی در صورتی که این موضوع دائما باعث آزرده خاطرشدن شما میشود، پیشنهاد میشود شغل جدیدی را انتخاب کنید که هم راستا با فرهنگ و عقاید شما باشد.
یافتن شغلی که فرهنگ آن با ارزشها و عقاید شما یکسان باشد، به افزایش رضایت شغلی و بهرهوری بیشتر شما کمک میکند.
2. اهمیت سازش و داشتن همکاری لازم با همکاران
از نقش همکاران در محیطهای کاری نمیتوان غافل شد؛ چرا که هر چه روابط افراد با همکارانشان بهتر باشد، رضایت شغلی آنها نیز افزایش مییابد. چنانچه دائما در محیط کار احساس تنهایی میکنید، یا هیچ گونه حمایت و همکاری از جانب همکاران نمیبینید یا مدام با همکاران خود در تعارض و بحث هستید، باید هر چه زودتر فکری به حال این اوضاع کنید.
برای حل این مشکل سه راهحل وجود دارد:
- گفتوگو با همکاران و حل تعارضات: قطعا مناسبترین روش برای بهبود ارتباطات گفتوگوی مناسب و اصولی میباشد. سعی کنید با داشتن گفتوگو سازنده و موثر با همکاران خود، تنشها و کدوراتهای پیش آمده را تا جای ممکن کاهش دهید. بسیاری از تنشها و کدورتها در محیط کاری صرفا به دلیل سوتفاهم است که با گفتوگو معمولا حل میشود.
- مهارتهای ارتباطی یاد بگیرید: یادگیری مهارتهای ارتباطی نه تنها در محل کار بلکه در سایر محیطهای دوستانه، خانوادگی و… نیز کارآمد میباشد. با یادگیری این مهارتها میتوانید با رفتارهای مناسب و بدون هیچ گونه ناراحتی به اهداف خود برسید. به اصطلاح با وجود این مهارتها میتوانید “با پنبه سر ببرید” و هم با همکاران رفتار خوبی داشته باشید و هم کار خود را پیش ببرید.
- به فکر شغل جدیدی باشید: سومین راهحل این مشکل، یافتن شغل جدید است. در صورتی که هیچ یک از راهحلهای بالا برای حل این مشکل نتیجه نداد، بهترین راهحل ممکن تغییر شغل میباشد.
7. مشکلات موقعیت مکانی
اگر روزانه مسافت زیادی را تا محل کار خود میگذرانید و گذراندن این مسافت برای شما طاقت فرسا شده، در صورت وجود شرایط پیشنهاد میشود در محیط کاری نزدیکتر مشغول به کار شوید. این موضوع حتی ممکن است از نظر هزینه نیز به نفع شما باشد و روزانه مجبور نباشید هزینه گزافی را برای رفتوآمد پرداخت کنید.
علاوه بر افزایش هزینه، مسافتهای طولانی باعث استرس و خستگی شما نیز میشود. شاید برایتان سوال شود که چرا مسافت طولانی موجب استرس میشود؟ در پاسخ باید بگوییم که افراد معمولا در مسافتهای طولانی مدام نگران زود رسیدن هستند و همین استرس و نگرانی باعث میشود به مرور از کار خود خسته شوند و حس مفید بودن نداشته باشند.
8. ناسازگاری با مدیر
مدیر یک سازمان مهمترین رکن آن است. چنانچه دائما با رفتار و کارهای مدیر خود مشکل دارید، باید به فکر راهحلی اساسی برای آن باشید. شاید برایتان جالب باشد که بدانید، امروزه علت بسیاری از ترک مشاغل، رفتار بد و ناسپاسی مدیران است.
رفتار بد و ناسپاسی مدیران میتواند موجب کاهش انگیزه و بهرهوری کارکنان شود. زمانی که کارکنان احساس میکنند تلاشها و دستاوردهایشان نادیده گرفته میشود، انگیزه برای انجام کارهای بیشتر و بهتر از دست میرود.
از طرفی دیگر رفتارهای منفی مدیران میتواند به افزایش استرس و ناراحتی روانی در بین کارکنان منجر شود. استرس مداوم در محیط کار نه تنها برای سلامت روانی مضر است، بلکه میتواند به مشکلات جسمی نیز منجر شود.
7. به علایق و استعدادهای خود توجه کنید!
هیچ گاه علایق و استعدادهای خود را نادیده نگیرید. اگر به کاری علاقه نداشته باشید و به اصطلاح در انجام آن بیاستعداد باشید، به مرور زمان حس نارضایتی در شما ایجاد خواهد شد. برای انتخاب شغل، حتما استعدادهای خود را بیابید و مطابق با آنها شغل مناسب را پیدا کنید.
8. زمان قرارداد شما روبه پایان است.
کارکنان و کارمندانی که به صورت قراردادی مشغول به کار هستند، همیشه در ماههای آخر باقی مانده از قرارداد خود، استرس و اضطراب تمدید یا عدم تمدید آن را دارند. چنانچه شرکت یا اداره، اعلام عدم همکاری مجدد با شما را کرده است، سریعا به دنبال کار باشید.
در نظر داشته باشید که همیشه ترک کردن کار، یک اتفاق ناگوار نیست و ممکن است فرصتی طلایی برای شروع شغلی جدید با فرصتهای بهتر باشد.
نتیجهگیری
پذیرش شغل جدید یکی از تصمیمات مهم در مسیر حرفهای و زندگی شخصی هر فردی است. معمولا افراد به سبب دلایلی مانند فرصتهای توسعه و رشد بیشتر، بهبود شرایط مالی، تعادل بهتر بین کار و زندگی، محیط کاری بهتر، کاهش استرس و افزایش رضایت شغلی اقدام به تغییر شغل میکنند.
درست است که تغییر شغل در بسیاری از مواقع تصمیم درستی میباشد، اما نباید بیهوده دسته گل به آب زد!؛ چرا که در بسیاری از مواقع یافتن شغل جدید سخت میباشد. با این تفاسیر قبل از گرفتن هر گونه تصمیمی، همه جوانب را در نظر بگیرید و در نهایت از شغل فعلی خود استفاء دهید. در صورتی که تصمیم به ترک شغل قبلی گرفتید، سعی کنید اینکار را به صورت دوستانه و با خوشرویی انجام دهید تا همچنان روابط قبلی خود را حفظ کرده باشید.
در این مقاله قصد داشتیم به سوال “چه زمان باید شغل جدیدی را پذیرفت؟” پاسخی کامل و جامع دهیم. امیدواریم نکات این مقاله برای شما نیز مفید واقع شده باشد.